Udgivet i

Suttevabler

Suttevabler sidder på babys læber, og er ømme væskefyldte udposninger, som vi kender vabler. De opstår når læben gnaver ned i brystet under amning. Når læben ikke foldes ud over brystet, skabes friktion mellem læbe og bryst. På samme måde som friktion mellem sko og fod, når skoen gnaver og du får vabler. 

Dårlig sutteteknik

Suttevabler er en indikator for barnets sutteteknik, og de opstår altså kun, når teknikken ikke er optimal.

Der er et par forskellige årsager til at læberne ikke krænges ordentligt ud, men ender med at folde ned i brystet. En af de hyppigste årsager er, at barnet ikke får nok bryst i munden og ender med at “bide” sig fast med læberne, for ikke at slippe taget om brystet. 

En anden hyppig årsag er, at baby slet ikke kan krænge læben ud. Læben er altså for stram, enten grundet spændinger eller stramt læbebånd. (Den lille streng midt under læben)

Nej, suttevabler er ikke normalt

Suttevabler er ømme. Jeg bliver ked af at høre, at det stadig florerer som myte, at “suttevabler er bare noget babyer får” eller at “suttevabler er tegn på et godt vakuum”. Når baby har suttevabler, kan vi være sikre på, at baby ikke dier optimalt ved brystet. Det kan både betyde at baby får for lidt mælk, mor får smerter og mælkeproduktionen daler.

Sådan kommer vi af med dem

For at komme suttevabler til livs, skal læben krænges ordentligt ud over brystet. For nogen, er det forholdsvis let, når bare der er fokus på det. Måske skal I have hjælp af en ammevejleder til at finde de rigtige stillinger og håndgreb. 

For andre er det afgørende at finde den underliggende årsag. Et læbebånd bliver eksempelvis ikke mindre stramt med tiden, og suttevablerne vil være et vedvarende problem.

Book en tid i klinikken eller send en mail på [email protected]