Den nyeste forskning (Nov. 2023) viser en utvetydig sammenhæng mellem stramt tungebånd og besværet udtale.
1-2% af børn, lider af talevanskeligheder. Ofte, aner man ikke hvorfor.
Et symptom på stramt tungebånd, der ikke rigtig bliver anerkendt, som værende andet end “et tilfælde”. Ja sågar en “myte”, har jeg hørt en læge sige, da hans patient bad om hjælp til sit barns stramme tungebånd, grundet dårlig udtale. Men det er tid til en opdatering, for i Polen godkendte man i 2023 et forskningsprojekt, der blandt andet skal belyse om talevanskeligheder, kan have sammenhæng med stramt tungebånd. Og forskningsresultater kan vi næppe diskutere med.
Projektet bestod af en undersøgelsesgruppe på 86 patienter med ankyloglossia (stramt tungebånd), målt op mod en kontrolgruppe på 86 personer, med normalt tungebånd. Deltagerne i projektet var mellem 5 og 60 år gamle.
Alle deltagere med stramt tungebånd havde ikke fået foretaget frenotomi (klip af tungebånd), forud for undersøgelsen. Heller ingen havde været i trænings- eller behandlingsforløb.
Forskningsprojektet resulterede i at man kunne påvise udtalevanskeligheder, på især S-lyde og R-lyde, men alle bogstavlyde, der kræver et samspil mellem tunge og gane, kan være besværet. Lydene kan tværes ud i læspen, erstattes af andre bogstavlyde eller fjernes helt fra ordet.
Når bogstavlyde er svære, kan det lyde som:
“Spise” bliver til “bise”
“Rød” bliver til “ød”
“Flue” bliver til “fue”
“Lastbil” bliver til “latbil”
“Kat” bliver til “tat”
“Elastik” bliver til “eladik”
“Rutsjebane” bliver til “ruttebane”
Det er ikke forventeligt at børn kan udtale ordene rent, før de er 3+ år.
I gruppen med stramt tungebånd, fandt man også betydeligt flere med læspen, end i kontrolgruppen med normale tungebånd. Det kan komme til udtryk hos børn, som en tungespids der hviler mellem tandrækkerne.
Det noteres at jo strammere tungebånd, jo mere vanskelig udtale. Her menes hvor stramt tungespidsen, hæftes til mundbunden.
Hvad gør vi i Danmark?
I Danmark behandler man ikke stramt tungebånd med frenotomi, på baggrund af symptomer, som talevanskeligheder. Ønsker du personlig vejledning eller behandling, kan du skrive en mail på [email protected] eller booke en undersøgelse.
Man er i Danmark klar over at nogle tale- og sprogforstyrrelser er arvelige, da man observerer at samme type af talevanskeligheder, forekommer hos flere familiemedlemmer, i de ramte familier. Desværre er status lige nu, at man accepterer at “årsagen ikke kan identificeres”
Jeg er spændt på den dag, man undersøger, hvor mange af dem, der har et uopdaget stramt tungebånd.
Kilde: J Clin Med. Nov 2023, sundhed.dk